image

Jag insåg en sak idag medan jag stod i kön på Ica. Innan man började tänka utanför ramarna så störde man sig ofta på att äldre människor alltid skulle räkna vartenda jävla krona på kvittot efter att de har handlat klart och stoppat upp hela kön. Kronor och rabatter scannade man av med ögonen i samma ögonblick som de fick kvittot i handen.

Idag på Ica så såg jag detta återkommande beteende igen, samtidigt i nästan samma ögonblick strax efter tanten så ser jag den nya generationens människa ta sina varor i all hast och struntar i kvittot. Då insåg jag vad detta handlar om.

Detta handlar inte om att äldre människor är snåla el giriga. Vilket många tycks tro medan de flåsar, suckar och stör sig längst bak i kön. Den äldre generationen och kanske fram till 70-talisterna de växte nämligen upp kämpandes och lärde sig att respektera pengar och livet. Man tog liksom vara på även de små stunderna, sakerna el de små mynten. Man liksom vet omedvetet att det kanske en dag kommer att komma till användning el att svåra tider kan komma.

Sätter vi nu detta i kontrast till den nya generationen som växer upp idag, han som sprang iväg utan kvitto tex. De växer upp bortskämda, otacksamma, bekväma, materialistiska och räknar med att allt löser sig alltid. Lägg därtill det stressade ytliga samhället som vi lever i, där människor idag vid sociala sammanhang ställer första frågan ”jaha vad jobbar du med?”. Enbart för att man helt enkelt ska placeras i ett fack om man är värd att umgås med el prata med.

Samhällsstrukturen är så destruktiv och stressad idag att det finns inget utrymme för att räkna mynt el ta vara på små stunder. Ett express samhälle där allt rusar förbi i 110km/h. Man tänker inte rationellt utan tar för givet att allt kommer lösa sig, vi har ett socialt skyddnät och även i värsta fall snabblån via sms. Man liksom räknar inte alls med att allt faktiskt kan gå rent åt helvete och det kan göra det ganska snabbt utan förvarning.

Därför ser vi skillnaden mellan ”kvitto-folket” och ”i all hast” folket. Bli inte irriterade på de äldre, lär er att beundra dom. Den kämpande generationen kan lära den nya generationen en hel del. Om man bara tar sig tiden till att lyssna.

Annonser