image

En tanke som har slagit mig är hur vår tidsålder är jävligt relaterad till de sju dödssynderna.

”Dödssynd är ett religiöst begrepp för synder som är så allvarliga att de leder till andens död”

Det är precis problemet med människan idag, själen är död.
Högmod/stolthet:

Egots synd, det narcissistiska beteende som vi idag ofta kan se på ”framgångsrika” personer. Denna konstanta jakt på karriär och bekräftelse där man är redo att gå över lik för att få sitt namn stöpt i guld. De ser bara sig själva och vinsten. Men även alla som opererar sig för att hela tiden försöka passa in och vilja synas, det sjuka är att detta är en livstil idag som kan leda till ”framgång”.

Detta är vad vårt ytliga konsumtions samhälle har fostrat fram. Även i skolan formas vi till att välja ”karriär” för att senare tjäna systemet som belönar oss med höga löner som senare leder till att vi belånar oss upp över öronen för att kunna visa att vi minsann har lyckats.

Girighet:

Ha-begärts synd. Även här har samhället formats till en konsumerande sörja där man vill ”äga” det senaste och gärna mycket av allt. Man får aldrig nog, lån på lån, abonnemang på abonnemang, en vansinnes trend att bara vilja ha. Mycket ofta samlar sakerna damm och läggs på högar för att bli ersatta av något nyare och trendigare inom några månader. Att shoppa räknas till och med som en hobby i många fall. Mycket ofta behöver man inte ens det man handlar, utan man går på ren Ha-impuls.

Lust/otukt:

Den sexuella synden. Hur man genom media och Hollywood har tagit all vikt ifrån kärlek och lagt det på sex. Gärna så absurt som möjligt och så vågat som det går. Där man har lyckats få ner trenden i tidig ålder. Hur man idag kan finna string-trosor till barn, bevisar bara vilken nivå ribban ligger på. Alla program på tv och prat i radio handlar mycket ofta om sex, där man hela tiden försöker tänja på reglerna och normalisera det som är tabu. Där det blivit en trend att likna en lättklädd anka utan moral.

Avund:

Den dåliga självkänslans synd. Vilket går hand i hand med girighet och högmod. Eftersom samhällsstrukturen och normerna kräver ett överflöd och ett ”perfekt” utseende. Så formar man även en generation av människor med en extremt dålig självkänsla. Vilket leder till att man hela tiden tittar på personen bredvid och jämför. En evig hopplös känsla om att sträva efter något man inte är. Man kan se det på arbetsplatser där folk hugger varandra i ryggen för att klättra uppåt, men man kan även se det bland ungdomar som förstör för varandra pga att man inte klarar av att se någon annan lyckas med sitt liv.

Frosseri:

Konsumtionens synd, kanske den mest utmärkande synden bland oss idag. Denna konstanta jakt på att äga så mycket man kan och denna konstanta jakt på att frossa i sig mat i överflöd.
Det ska vara stort och det ska vara mycket. Problemet är att andra sidan planeten svälter och står på knäna medans vi slänger kopiösa mängder mat och medans vi samlar på oss helt meningslöst skit bara för att samhällsstrukturen säger att du ska ha det för att passa in och bli accepterad.

Barnen får ju smaka på eftereffekterna av detta, hur kul är det att ha en unge som inte har ”allt” men umgås med barn som har ”allt”, mobbingen blir ett faktum tack vare detta. Inte enbart barn, men även vuxna har fastnar i konsumtionens synd som i många fall väger mer än barnen.

Vrede:

Våldets synd, idag är det en trend tack vare återigen media/Hollywood att vara ”gangsta”. Det ska vara en elak look, mycket skryt, stora muskler och mycket våld. Hela denna gangstakulturen är som ett gift för samhället. Det har till och med blivit ett eftertraktat vägval i livet. Brotten blir grövre och våldet brutalare, idag har vi barn som springer runt med skjutvapen och har Tony Montana som förebild. Detta giftet leder till enorm utanförskap och när dessa barn senare blir vuxna med ett destruktivt beetende så går det ut över deras barn och familj. En evig ond spiral som aldrig tar slut. Problemet är att denna synd påverkar alla, även dom som inte vill ha med den att göra. Den finns runt om oss och precis överallt i samhället.

Lättja:

Den lates synd. Även denna hänger ihop med bekvämligheter och konsumtion. Idag handlar nästan allt om att göra så lite som möjligt och slippa aktivera sig. Att klippa gräset anses idag som en ansträngning, även att hacka grönsaker orkar man inte ens att göra. Förställ er då när det gäller att fördjupa sig i världsevent el nyheter. Nu kanske ni förstår varför många idag tänker lika och tycker lika. Man orkar helt enkelt inte att bry sig och har överlämnat allt sitt förnuft åt privatägd media. Människans fokus idag är egot och karriär, allt annat har man inte tid med.

Annonser